top of page

Laser

​

Oönskad hårväxt är något som de flesta mer eller mindre kan känna igen. Hur mycket eller hur lite hår vi har påverkas av bland annat ålder, hormoner och arvsanlag. Många rakar, plockar eller vaxar idag bort oönskat hår, vilket kan leda till irritation och en upplevelse av ökad hårväxt. Generande hårväxt, för mycket hår, ojämn hårväxt? Anledningarna till att vilja ta bort hår är många, men oavsett anledningen till att du vill ta bort ditt hår, så har vi en permanent lösning för det.

 

  • Lotus Diodlaser Plus har den senaste VCSEL tekniken från Tyskland. Den stänger dessutom av sig själv när man fått ner tillräckligt med energi för att få en lyckad behandling samt att den är snabbare och det krävs färre behandlingar för att bli hårfri.

​

  • Patenterade VCSEL tekniken samt 3 olika våglängder 755, 810 och 1064. Kan behandla alla kunder oavsett hår och hudtyper. Med denna teknik går det nu att ta extremt ljusa hår och mörka samt behandla solad hud, vilket gör det möjligt att behandla hela året.

​​

  • Hårborttagning med Diod laser är permanent hårborttagning som klarar alla hår och hudtyper. Den behandlar även djupt sittande hårsäckar. Den är effektiv, snabb, smärtfri och kan användas året om.

FAKTA OM HÅR

Ett hårstrå består mestadels av döda celler och bildas på liknande sätt som en nagel. Hårstrån växer ut från hårsäckar som ligger i överhuden. Celler i hårsäckens bottenn delas och skjuts uppåt, samtidigt som de föråldras och dör. 

 

I hårsäcken sitter det en liten muskel som inte kan styras av viljan. Denna muskel drar ihop sig när man fryser, då reser sig hårstrået upp och huden blir knottrig. Med andra ord får man gåshud.

 

Hår finns överallt på kroppen utom på handflator och fotsulor, på penis och på de inre blygdläpparna. Håret på huvudet, i armhålorna, ögonbrynen, ögonfransarna och runt könsorganen är längre och kraftigare än övrigt hår.

​

Ett hårstrå på huvudet kan finnas kvar i 2-5 år. Sen lossnar det och ersätts av ett nytt hårstrå. Hårfärgen beror på hur mycket pigment det finns i hårstråna. Att håret blir grått hos äldre beror på att bildandet av pigment har minskat eller upphört. â€‹â€‹

diod laser lotus20.png

ALLT HÅR PÅ VÅR KROPP HAR TRE OLIKA FASER

Växt- avstötnings- och vilofasen samt varje hårstrå lever sitt eget liv. Om det inte vore så skulle vi vara väldigt håriga vissa perioder och hårlösa andra. När det gäller hårbortagning så kan vi bara ta bort håret som är i en växtfas. Det är håret har kontakt med hårsäcken där proteinet och stamcellerna finns som ska förstöra. När håret är i avstötningsfasen finns ingen kontakt med hårsäcken som då är på väg in i vilofasen. Vilofasen varierar dessutom på vår kropp I ansiktet är den bara några veckor, medan vilofasen för benen kan vara flera månader.  
 

INÅTVÄXANDE HÅRSTRÅN

Inåtväxande hårstrån är irriterande, kan upplevas som fula, kan göra ont och skapar ofta ärr.

Oftast är det en yttorr hud som är orsaken till inåtväxande hårstrån. Då har det bildats en torr och hård beläggning på hudens yttersta lager som gör att håret inte kan tränga igenom huden och då växer håret under huden, som då oftast ger röda knottror på huden som kan utvecklas till finnar, kan bli fula och ge oönskade ärr. Detta är speciellt vanligt när man själv rakar sig på intima ställen. För att förhindra detta är det viktigt att man skrubbar huden regelbundet och håller den återfuktad. Det är även viktigt att använda rätt teknik vid rakning – både på kropp och i ansiktet. Tänk på att inte raka håren mothårs, utan följ dem alltid medhårs. Har man fortfarande problem så är den bästa åtgärden att ta bort håret med laser, för då uppkommer inte inåtväxta hår på samma sätt. Då hårsäckarna har olika växtfaser måste man vänta mellan sex till åtta veckor mellan behandlingarna på det området som har mycket inåtväxta hår för att reparera det.

​

FAKTA OM OLIKA HUDTYPER

​

Människan kan grovt indelas i 6 olika hudtyper som främst används för att klassificera hur väl man tål solens UV-strålar. 

  • Hudtyp 1 - Hit hör människor med mycket ljus hudfärg som alltid bränner sig i solen och inte blir bruna.

  • Hudtyp 2 - Hit hör människor med ljus hudfärg som bränner sig lätt och blir något bruna. 

  • Hudtyp 3 - Hit hör människor med en beige hudton som bränner sig ibland och blir lätt bruna.

  • Hudtyp 4 - Hit hör människor med ljusbrun hy som inte bränner sig särskilt mycket och lätt blir bruna.

  • Hudtyp 5 - Hit hör människor med mörkbrun hy som som tål solen väl, sällan bränner sig och blir mycket bruna. 

  • Hudtyp 6 - Hit hör människor med mycket mörk hudfärg som aldrig bränner sig.

​

ATT TÄNKA PÅ INFÖR BEHANDLINGEN

​​

  • Att du ska vara full frisk vid behandlingstillfället

  • Du får inte ha några sår på de områden som ska behandlas

  • Du ska raka området med rakhyvel dagen innan behandlingen

  • använd inte hudlotion innan behandlingen

  • Använd inte pincett, vax eller epilering minst 3 veckor innan eller mellan behandlingarna.

ATT TÄNKA PÅ EFTER BEHANDLINGEN

​

  • Du kan återgå till dina dagliga rutiner efter behandling.

  • Det går bra att duscha efteråt.  

  • Under sommaren ska du undvika att sola i en vecka efter behandlingen.

  • Du ska undvika bastu och solarium 48 timmar efter behandlingen

  • Det är viktigt att skydda det behandlade området från solexponering direkt efter behandlingen.

laser.png

VANLIGA FRÅGOR

​

  • Vad beror hårväxten på?

Hårväxt påverkas av flera olika faktorer som ålder, vitaminer, mineraler, hormoner, vissa mediciner och arvsanlag. Hår växer i cykler och har då hårsäckar som kan vara antingen aktiva eller vilande. För de hår som växer på huvudet är växtcykeln ända upp till 7 år och ca 

 

  • Hur fungerar de olika växt faserna?

Hårets tre olika faser följer varandra. Efter en tillväxtfas går håret in i övergångsfasen och efter det går den in i vilande fasen. När den vilande perioden är slut och hårstrået har lossnat då börjar ny process igen. Varje enskilt hårstrå har en egen växtcykel helt oberoende av de andra hårstråna.

​

  • Vad skiljer är det på de olika växt faserna?

Alla människor har alla de olika växt faserna, vissa varar i sju år eller mer. Det är oftast de personerna med det långa härliga svallet som har den längre växt fasen, medan andra aldrig kan få det där riktigt långa håret, hur mycket de än försöker. Detta på grund av att tillväxtfasen på den personen inte är längre än maximalt tre år.

 

  • Kan vem som helst få behandlingen?

Nej, inte gravida, om du lider av psoriasis, dermatit, eksem, herpes eller acne/finnar i området som ska behandlas.

Inte heller om du har mörka upphöjda leverfläckar, vårtor, sår eller irritation på området som skall behandlas eller

lider av ljuskänslighet eller äter mediciner som medför ljuskänslighet (tex tetracyklin, annan antibiotika, kortison, roaccutan). Du kan inte heller behandlas om du har cancer eller pacemaker.

​​

  • Hur många gånger behövs för att bli hårfri?

Antalet behandlingar som behövs varierar beroende på var på kroppen behandlingen ska utföras och vilken hår- och hudtyp du har. ​Vanligtvis krävs 8-12 behandlingar för att nå ett fullgott resultat och de ska helst gå ca 5-6 veckor mellan varje behandlingstillfälle. Det är hårväxtcykeln som styr hur lång tid det ska gå mellan behandlingarna och antalet behandlingar är individuellt. 

​

  • Hur kan laser ta hår permanent? 

Inuti ditt hår finns melanin. Håret innehåller olika mängd melanin, vilket skapar dess färg. Färgen drar till sig laserljuset och då skapas värme. När håret och hårsäcken blir tillräckligt varma skadas hårsäcken och kan då inte längre producera nytt hår. 

 

  • Försvinner håret för alltid?

Håret försvinner för alltid i de hårsäckar som blivit behandlade (skjutna) med laser. Om du av olika skäl börjar producera nytt hår i nya hårsäckar om tjugo år runt det behandlade området kan det bero på hormonella förändringar. ​

​

  • Hur går hårborttagning till?

Det hår som ska tas bort ska med fördel rakas eller klippas av innan behandlingen påbörjas för resultat. Viktigt att tänka på är att man inte vaxar, plockar eller bleker håren på 6 veckor innan en behandling, då lasern endast har en möjlighet att påverka de hårsäckar som innehåller pigmenterade hårstrån.​

 

  • Gör behandlingen ont?

Laserpulserna kan kännas som små stick men i övrigt är behandlingen skonsam och inte alls smärtsam.

​

  • Hur lång tid tar behandlingen?

Det beror på hur stort område som ska behandlas, och ett mindre område tar endast några minuter. ​

​

  • Kan båda könen använda sig av metoden?

Behandlingen är lika effektiv för kvinnor och män.

bottom of page