top of page

Kemisk peeling

I takt med att vi blir äldre bromsar hudens naturliga cellförnyelse ner, men med hjälp av en kemisk peeling kan vi ta bort gamla och skadade hudceller och orenheter som sitter på hudytan och ned i porerna. Nya hudceller kan komma upp till hudytan och cellförnyelsen får sig en ordentlig skjuts. Resultatet blir en hud med ökad lyster och mer spänst.

 

Kemisk peeling är ett samlingsnamn för olika behandlingar där aktiva  ingredienser läggs på huden för hudföryngring och hudförbättring. De aktiva ingredienserna kan vara allt från starka TCA-peelingar till milda AHA/ BHA/ PHA-syra peelingar. Starka kemiska peelingar innehåller ofta TCA, triklorättiksyra vilka ger kraftigare effekt än AHA/ BHA-syra. Dessa behandlingar ger en kraftig fjällning av huden.

 

Mandy Medical använder sig av märket Medi+Derma som passar de flesta hudtyperna och är speciellt anpassade för olika indikationer såsom anti-ageing, hyperpigmenteringar, solskador, solskadad hud, akne och akneärr. Medi+Derma`s produktportfölj ger dramatiska resultat med minimal återhämtning. Njut av en mer välmående hud med Medi+Derma.

MEDI+DERMA finns i flera olika styrkor och kombinationer.

Val av kemisk peeling anpassas individuellt beroende på hudtyp, problem och ditt önskemål.

microneedling-kemiskpeeling-mandymedical-sjuksköterska-sollentuna-skönhetsklinik-salong-fi
kemiskpeeling2.png-microneedling-kemiskpeeling-mandymedical-sjuksköterska-sollentuna-skönh

FÖR VEM PASSAR KEMISK PEELING?

Alla hudtyper mår bra av en kemisk peeling, även den känsliga sorten. Det viktiga, speciellt för den känsliga huden är att hitta rätt sorts peeling och gå varsamt fram. Det finns vissa syror som är starkare än andra och vilka det är ska vi ta reda på nu.

 • Vad är en AHA syra?

Många kemiska peelingar är så kallade AHA-behandlingar där en eller flera AHA-syror ingår i behandlingen. Det är den största och vanligaste gruppen peeling-syror som utvinns från frukt, socker, mjölk eller nötter. AHA-syror hjälper huden att binda fukt och är väl dokumenterad för sina anti age-egenskaper. AHA-syror penetrerar huden olika beroende på sin molekylvikt.  

VILKA ÄR DE VANLIGASTE SYRORNA INOM KEMISK PEELING?

 • Vad är Mandelsyra?

Mandelsyran är en AHA-syra av den mildare sorten och passar den känsliga huden. Den utvinns ur bittermandel och har en stor molekylvikt vilket gör att den arbetar effektivt vid ytliga hudproblem. Mandelsyran besitter även antibakteriella egenskaper och är därmed effektiv vid behandling av akne.

 

 • Vad är Glykolsyra?

Glykolsyra  är en AHA syra, eller alfahydroxisyra. Syran utvinns naturligt ur sockerrör och olika frukter men kan även framställas på kemisk väg. Precis som andra AHA-syror så verkar glykolsyra exfolierande för att föryngra hyn. Därför är glykolsyra en vanlig ingrediens i receptfria läkemedel såväl som inom professionella hudvårdsprodukter. Den används mot en mängd olika hudproblem, bl.a. hyperpigmentering, en typiskt ofarlig åkomma som karakteriseras av fräknar, åldersfläckar och andra mörka märken på huden.

 • Vad är PRX-T33?

PRX-t33 är snällare än en traditionell TCA-behandling och anledningen är den unika patenterade formuleringen bestående av en kombination av TCA, väteperoxid samt kojicsyra. PRX fungerar så att TCA-syran tränger längre ned i huden och stimulerar tillväxtfaktorer vilket skapar omedelbar återfuktning, spänst och elasticitet av huden. Samtidigt som väteperoxiden hjälper till att hålla hudens yttersta lager oskadat vilket bidrar till att man slipper flagning som förekommer vid en klassisk TCA-peeling. PRX-T33 passar alla hudtyper och årstider, då man inte blir känslig för solljus efter behandlingen vilket man i vanliga fall blir efter en kemisk peeling.

 • Vad är  TCA peeling?

TCA peeling är medel-djup peeling, med styrkor från 8% till 35%. TCA peeling förfinar och jämnar ut din hudton genom att minska hyperpigmentering (mörka fläckar, akne märken, solfläckar, fräknar) och fina rynkor. De fungerar dock inte lika bra för acne ärr eller födelsemärken. En TCA peeling ger bättre resultat än en glykolsyra peeling, men mer än en TCA behandling är fortfarande nödvändigt för bästa resultat. TCA peeling kan användas på ansikte, nacke eller baksidan av händerna. De kan också användas över hela ansiktet eller bara på ett visst område. Resultatet håller i allmänhet i ca 6 månader, men de kan hålla ännu längre med glykolsyra eller mjölksyra peeling varannan vecka.

 

 • Vilka ska undvika en kemisk peeling behandlingar? 

 1. Om du har herpes simplex och / eller har en benägenhet att få munsår

 2. Om du behandlas med cellgifter eller strålbehandlingar

 3. Om du är HIV-positiv eller har AIDS

 4. Om du är gravid eller ammande

 5. Om din hud är benägen att bilda keloider (förhöjda ärr) Om din hud är benägen att bilda keloider (eller att få upphöjda ärr efter att sår läks), bör du definitivt undvika TCA peeling grund av att genom att ”skada” huden i ansiktet riskerar du att få keloider av peelingen.

VANLIGA FRÅGOR

 • Är alla kemiska peelingar likadana?

”Kemisk peeling” är en allmän klassificering för ett antal kemiska behandlingar som används i syfte för att exfoliera och föryngra huden. Det finns olika styrkor på kemiska peelingar och de ger olika resultat beroende på vilken effekt och resultat som du är ute efter.

 • Hur lång är återhämtningstiden när man gjort en kemisk peeling?

Återhämtningstiden efter en kemisk peeling beror på vilken typ av peel du gjort, och styrkan av peelingen du har fått. Många kräver ingen återhämtningstid alls, medans de lite starkare kräver mer.  

 

 • Är kemiska peelingar dåligt för huden?

Just ordet kemisk kan kanske låta skrämmande, men när det utförs korrekt av en utbildad hudterapeut så är kemisk peeling ett säkert sätt att förbättra din huds struktur och kondition. Många kemiska peelingar använder faktiskt naturligt förekommande syror som finns i olika frukter, och kan därför också kallas för fruktsyror.

 

 • Gör en kemisk peeling ont?

Under viss peeling till exempel en behandling med TCA, så känns det mer då syran är stark. Du kommer känna en mycket varm känsla i huden, även en stickande känsla kan uppstå. Under mildare AHA syra peeling, är känslan ett lätt skickande och kliande på huden.

 

 • Ska man endast göra kemisk peeling om man har hudproblem?

Det finns kemisk peeling som specifikt inriktar sig på akne, akne ärrbildning eller pigmentfläckar. Men i många fall så är den mest populära användningen av kemisk peeling för huden i ansiktet föryngring.  Då man kan jobba på lyster, stora porer och fina linjer så passar kemisk peeling mycket bra för detta ändamål! 

 

 • Lossnar all hud i ansiktet av en kemisk peeling?

Tvärtemot vad man många tror så skalas ingen hud bort under en mild kemisk peeling. En kemisk lösning appliceras på ansiktet, och arbetar genom att lösa upp de övre hudlagren. När vävnaden löses upp stimuleras kroppen till att läka, vilket leder till att ny vävnad bildas som mjukare och har förbättrad struktur. I vissa fall uppstår en mild fjällning av huden. Starkare peelingar däremot kan göra att huden flagnar ganska kraftigt.

 

 • Räcker det med en behandling för att uppnå resultat?

Eftersom vi använder oss av syror av låg och medel styrka behövs fler behandlingar för att uppnå resultat. På detta sätt slipper vi kraftiga flagningar av huden och ingen läkningstid krävs.

  

 • Kan vem som helst utföra en kemisk peeling?

På Mandy Medical är det bara utbildad personal som får genomföra en kemisk peeling. 

 

 • Tar en behandling med kemisk peeling lång tid?

Ofta sånt tar en kemisk peeling inte mer än 20-30 minuter. Huden rengörs och en kemisk lösning appliceras, exakt hur lång tid behandlingen tar skiljer sig lite beroende på vilken typ av peeling som används. 

 

 • Fungerar kemisk peeling på mörk hud?

Vissa peelingar passar bättre än andra. Du behöver boka en konsultation innan du tillsammans med din behandlare vilka peelingar passar dig bättre.PRX-T33 passar bra för alla hudtyper och alla årstider. De med mörkare hud bör också undvika att få TCA peeling eftersom TCA peeling kan orsaka ojämn pigmentering (antingen genom hyperpigmentering eller hypopigmentering).

 

 • Kan man få finnar efter en kemisk peeling?

Att använda TCA peeling med aktiv acne orsakar finnar eftersom peelingen exfolierar det översta lagret av huden vilket gör att orenheter som satt längre in nu kommer till ytan. Vissa personer säger att man även får acneutbrott eftersom TCA peelingen skapar ett dött lager av hud på ditt ansikte, som håller kvar alla bakterier under. 

 

 • Kan man behandla sig när man har aktiv akne?

Du ska undvika att utföra peelingar samtidigt som du har aktiv akne eftersom du kan få ärrbildning och några riktigt hemska acneutbrott efteråt.

bottom of page