top of page

Celluliter

Gropar, apelsinhud och “kesolår”. Kärt barn har många namn och det gäller även celluliter – även om de små ojämnheterna inte alls är särskilt omtyckta. Celluliter, eller apelsinhud som de också kallas, är gropiga ojämnheter på hudens yta. De är ofarliga men kan vara mycket kosmetiskt besvärande. Celluliter visar sig oftast på rumpan, benen, låren, magen eller armar. De är inte farliga men upplevs i många fall mycket kosmetiskt störande. Intresset av behandling för att ta bort celluliter är därför stort. Det finns flera olika behandlingar mot celluliter. Vissa fungerar bättre än andra, därför ska man testa sig fram till rätt behandling. Det bästa sättet att bli av med celluliter är att kombinera en cellulitbehandling med en förändring av sin livsstil.

celluliter .JPG- microneedling-kemiskpeeling-mandymedical-sjuksköterska-sollentuna-skönhet

OLIKA TYPER AV CELLULITER

​

Det finns tre olika typer, eller grader, av celluliter.

  • Grad ett är då groparna endast syns då man trycker ihop huden. Detta är ett första tecken på att vatten har samlats i vävnaden.

  • Grad två innebär att celluliterna är synliga när man står upp. Detta beror på att vatten, fett och slaggprodukter samlas i vävnaden och att blodcirkulationen börjar bli nedsatt.

  • Grad tre innebär att de syns även i liggande läge. Detta beror på att det har börjat bildas en mer geléaktig massa i vävnaden som så småningom antar allt fastare konsistens.

Det vanligaste sättet att upptäcka celluliter är genom att man ser de gropiga områdena på huden. Andra kännetecken är nedsatt blodgenomströmning vilket visar sig genom att huden blir slapp, blek och torr. Lider man av celluliter kan även huden vara känslig för tryck samt ha lägre hudvärme på de utsatta områdena.

TIPS OCH RÅD FÖR ATT BEHANDLA CELLULITER

​

Det finns ingen dokumenterat effektiv behandling men det finns några tips för att försöka göra celluliterna mindre synliga.

  • Fysisk aktivitet: Träning kan bidra till att musklerna blir fasta och huden stramas åt. Fettvävnad förbränns också och kan därför hjälpa till att minska förekomsten av celluliter.

  • Att äta sunt och varierat: Ät mycket frukt och grönsaker, fiberrik mat och drick mycket vatten.

  • Kroppsvård: Att använda feta fuktighetskrämer som masseras in i huden kan hjälpa till att hålla huden mjuk och göra celluliterna mindre framträdande. 

  • Undvik att röka: Rökning gör huden mindre elastisk och det kan därmed förvärra situationen. Läs mer om hur du kan sluta röka här.

  • En kombination av hälsosam kost och fysisk aktivitet och träning kan inverka positivt på huden.

  • Elektrisk stimulans av muskler eller fettvävnad, laserbehandling och fettsugning kan testas men dokumentation kring dessa behandlingar är begränsade.

celluliter 2.JPG-microneedling-kemiskpeeling-mandymedical-sjuksköterska-sollentuna-skönhet
behandling-celluliter-microneedling-kemiskpeeling-mandymedical-sjuksköterska-sollentuna-sk
cellulitbehandling.jpeg-microneedling-kemiskpeeling-mandymedical-sjuksköterska-sollentuna-

VANLIGA FRÅGOR

  • Vad är celluliter?

Celluliter har vi nästan allihop och framförallt kvinnor. Celluliter är ett tillstånd i huden där underhudsfett klumpat ihop sig vilket ger ett gropigt utseende. Det direkta orsakerna till celluliter är inte klarlagda, men olika faktorer som kan påverka tillståndet är bland annat genetik, kön, hormoner, livsstil och ålder. Gropigheter orsakas av att fett pressas upp mot den bindväv som omger fettcellerna. Det skapar sen en utbuktning av cellerna, vilket resulterar i en gropig effekt. 

​

  • Hur ser celluliter ut? 

Huden ser knölig eller ojämn ut och kan likna en apelsin eller keso. De förekommer vanligen på lår och rumpa men kan även dyka upp på mage och överarmar.

Behöver jag kontakta vården vid celluliter?

Celluliter kan upplevas som ett kosmetiskt problem och inte ett allvarligt medicinskt tillstånd och därför krävs ingen medicinsk behandling. 

 

  • Varför får man celluliter?

Det finns ingen direkt orsak till celluliter, men det finns många faktorer som kan påverka förekomsten av dem.

  1. Arv: Genetiska faktorer som till exempel fördelning av kroppsfett, ämnesomsättning, etnicitet och tjocklek på huden kan påverka utvecklingen av celluliter.

  2. Kön: Män kan få celluliter även om det är vanligare hos kvinnor. Detta beror att fördelningen av fett, muskler och bindväv skiljer sig åt mellan män och kvinnor. 

  3. Kvinnliga hormoner: Kvinnliga hormoner påverkar fördelningen av fett på kroppen. Allt eftersom att kvinnan blir äldre så minskar östrogennivån. Detta kan bidra till att förändra hudens struktur. Trots det kan celluliter inte behandlas med hormonbehandling.

  4. Ålder: Huden blir mindre elastisk och tunnare med åren.

  5. Ohälsosam livsstil: Att röra på sig för lite och att äta ohälsosamt kan öka risken. Detta är dock ingen direkt orsak till celluliter.​

​​

  • Vilken behandling ska man välja för att reducera celluliter?

Hos Mandy Medical använder vi oss av olika behandlingsalternativ. På en konsultation bestämmer vi oss för vilken eller vilka behandlingar passar just dig. De behandlingar som finns hos Mandy Medical är bland annat Carboxy Therapy, bindvävsmassage, Body shape, Em Powe slim, koppningsmassage mm

​​

  • 11 myter och sanningar om celluliter

Cirka 90 procent av alla kvinnor drabbas och det finns många teorier kring hur celluliter uppstår och hur de bör behandlas – några sanningsenliga och andra helt påhittade. Vi hjälper dig reda ut myterna en gång för alla. Celluliter är ett ofarligt tillstånd där underhudsfettet – särskilt på lår och rumpa – klumpar sig, med gropig hud och ojämnheter som resultat.

​

  • Myt 1: Celluliter drabbar fler kvinnor än män = SANT

Kvinnor tenderar att lägga på sig mer fett kring lår och höfter, dessutom har vi inte lika mycket stödjande bindväv som kan hålla allt på plats. Man räknar med att celluliter drabbar cirka 90 procent av alla kvinnor och runt 10 procent av alla män.

​

  • Myt 2: Celluliter drabbar bara överviktiga = FALSKT

Att vara överviktig kan visserligen göra celluliterna mer synliga då bindväven belastas mer, men celluliter är någonting som kan drabba alla oavsett storlek. Och i många fall spelar det heller ingen roll om du äter hälsosamt och har en sund vikt. Celluliter kan dyka upp ändå.

​

  • Myt 3: Träning kan göra celluliter mindre synliga = SANT

Regelbunden träning kan inte ta bort celluliter, men i många fall kan ett aktivt leverne förhindra eller reducera uppkomsten av gropar. Celluliter blir till när fibrerna under huden försvagas eller förlorar sin elasticitet. Stretchar och stärker du dessa problemområden och dessutom förbränner fett kan det faktiskt hjälpa. Genom att forma och tona musklerna blir huden fastare, vilket ger illusionen av mindre synliga celluliter.

​

  • Myt 4: Konditionsträning är den bästa träningsformen mot celluliter = FALSKT

Löpning och andra former av konditionsträning kan hjälpa dig hålla vikten, vilket i sin tur kan leda till att celluliterna blir mindre synliga. Men vill du verkligen släta ut huden är det styrketräning du bör ägna dig åt.

​

  • Myt 5: Celluliter förvärras med åldern = SANT

Hormonerna spelar en stor roll när det kommer till uppkomsten av celluliter. När vi åldras producerar våra kroppar allt mindre östrogen – ett hormon som bland annat förbättrar blodflödet. Mindre östrogen leder därmed till sämre cirkulation, och det gör även att kollagenproduktionen och nedbrytningen av gammal bindväv minskar.

​

  • Myt 6: Vissa krämer tar bort celluliter = FALSKT

Oavsett vad förpackningen lovar finns det inga vetenskapliga belägg för att vissa krämer tar bort celluliter. En del produkter med skimmer i kan i bästa fall kamouflera celluliterna en aning och skapa en illusion av jämnare hud.

​

  • Myt 7: Celluliter är genetiskt = SANT

Om din mamma och mormor har celluliter är risken större att även du utvecklar det. Men misströsta inte i onödan om du ännu inte drabbats av gropig hud. Generna betyder inte allt.

​

  • Myt 8: Fettsugning jämnar ut celluliter = FALSKT

Om du har problem med celluliter är fettsugning inte rätt väg att gå. Faktum är att ingreppet kan förvärra problemområdena och göra att fettfördelningen blir ojämn – med ännu mer synliga gropar som resultat.

 

  • Myt 9: Viss typ av mat förhindrar celluliter = SANT

Enbart kosten kan inte påverka om du kommer få celluliter eller inte, men äter du välbalanserat och mycket grönt kan du minska risken för inflammation i kroppen samtidigt som du lättare håller vikten. Det är också bra att hålla sig återfuktad – både genom att dricka vatten och äta grönsaker som innehåller mycket vatten. På så vis stärks bindväven och blir mer motståndskraftig.

​

  • Myt 10: Kompressionskläder jämnar ut celluliterna = FALSKT

Att bära åtsittande kompressionstajts kan göra att dina ben och rumpa ser fastare ut, men det blir ingen skillnad när de väl åker av. Tvärtemot kan tajta kläder faktiskt göra att du får mer celluliter eftersom de kan strypa blodcirkulationen.

 

  • Myt 11: Rökning kan göra att du får celluliter = SANT

Rökning påverkar inte bara blodflödet och cirkulationen negativt. Cigaretter stör även bildandet av kollagen, vilket gör att bindväven lättare skadas och celluliterna blir mer synliga.

bottom of page