top of page
håravfall 1.jpg

Håravfall

Håravfall innebär att du tappar en större mängd hår. Det är oftast ärftligt och då kommer inte håret tillbaka. Håravfall kan också vara tillfälligt, till exempel efter en sjukdom eller behandling. Håravfall i medicinsk term kallad alopecia, kan ha många olika bakomliggande orsaker. Den mest förekommande formen är ärftligt håravfall, men det är även vanligt att tappa hår av vissa sjukdomar, trauma, vitaminbrist eller olika mediciner. Det går till en viss del att få tillbaka förlorat hår och vi vet hur du kan förebygga och bromsa håravfall. 

Ute på marknaden finns givetvis olika behandlingar, både kirurgiska och icke-kirurgiska, som har varierande effektivitet för att motverka håravfall. Utöver hårtransplantation har man länge använt:

 • Platelet Rich Plasma (PRP) plasma från ditt eget blod för att påskynda och stimulera hårväxten eller förhindra håravfall.

 • Dr.CYJ Hairfiller som är en injektionsbehandling som har en unik peptidbaserad teknologi. Hårväxten stimuleras upp till 26 procent oavsett bakomliggande orsak till håravfall. Peptidblandningen stimulerar stamcellerna vid hårsäckar genom att uttrycka tillväxtfaktorer HGF och VEGF så att håret börja växa igen.

 • Carboxy Therapy är koldioxid-behandling som används för att öka cirkulationen i hårbotten och förbättrar hårkvaliteten och hårväxten.

Alla ovannämnda behandlingsalternativen ka vara ett bra komplement till hårtransplantation.

 

Mandy Medical erbjuder kostnadsfria konsultationer där vi undersöker ditt hår och samlar information om bakomliggande orsak. Efter denna bedömning föreslår vi en behandling som passar dina behov. Ibland kan man behöva kombinera olika behandlingar för att uppnå resultat.

före efter 2 (2).JPG

MANLIGT HÅRAVFALL

Hos män påverkas hårväxten av hormonet DHT som är ett androgent hormon, vilket gör att kroppshår och ansiktshår växer. Senare i livet attackerar hormonet hårsäckarna vilket gör att de krymper.

 

När hårsäcken krymper kan den inte längre producera ett lika starkt hårstrå och till slut ramlar det av. När tillräckligt många hårstrån ramlat av så upplever många att de tappat hår och drabbats av håravfall. Detta går att förebygga och bromsas med hjälp av våra behandlingar såsom PRP-behandling, Hairfiller och carboxy.

KVINNLIGT HÅRAVFALL

(Androgenetiskt), liksom vid manligt håravfall, föreligger här en genetisk disposition och testosteronkänsliga hårsäckar. Andra orsaker till att kvinnor tappar hår kan vara trauma, ämnesbrist, hormonförändringar och stress. Detta går att förebygga och bromsas med hjälp av våra behandlingar såsom PRP-behandling, hairfiller och carboxy. Det visar sig som betydligt reducerat antal hårfolliklar på skulten - motsvarande den manliga flinten och hårbotten lyser igenom. Inga hårbottenförändringar ses.

1.jpg

ÅLDERSBETINGAT HÅRAVFALL

Som ett led i det allmänna åldrandet får man en reduktion av antalet aktiva hårsäckar, runt 20-30 %. Drabbar såväl män som kvinnor. Kan även börja tidigt i vuxen ålder (presenilt). Minskad hårtäthet och vikande hårfäste. Inga påtagliga hårbottenförändringar men torr mjällning kan förekomma.

FLÄCKVIS HÅRAVFALL

Ofullständigt kända orsaker, men det mesta talar för en organspecifik autoimmun process som resulterar i follikeldestruktion. Ofta finner man utlösande orsaker. Vanligast är känslomässig stress, men även vissa sjukdomar såsom infektioner kan förekomma. Inga tillförlitliga incidensdata finns men areata kan förekomma i alla åldrar, vanligast i 20-50 årsåldern. Det verkar inte föreligga någon könsskillnad.

BRA ATT VETA OM HÅRAVFALL

Kontakta vårdcentralen om du har ett eller flera av följande besvär:

 • Du tappar mycket hår samtidigt som du känner dig sjuk.

 • Du har tappat hår och det kommer inte tillbaka inom sex månader.

 • Du tappar hår från en plats där hårbotten kliar, är öm och röd. Det röda syns mindre på mörk hud.

 • Du har håravfall och tror att det kan bero på något läkemedel du tar.

 • Du har kala fläckar eller har tappat allt hår.

 • Du som har mens tappar mer hår än vanligt, samtidigt som mensen blir oregelbunden och du får mer hår på kroppen.

DET HÄR KAN HÅRAVFALL BERO PÅ

Det kan finnas flera olika orsaker till håravfall. Hormonella, åldersrelaterade, sjukdomsrelaterade med flera. Både män och kvinnor drabbas. Den vanligaste orsaken är ärftlighet. Det betyder att du har ärvt vissa gener som kan leda till att håret försvinner eller blir tunnare. Det är vanligast hos män men många kvinnor kan besväras av det också.

Håret kan börja falla av redan i tjugoårsåldern. Ofta börjar håret först försvinna vid tinningarna så att hårfästet förflyttas bakåt och uppåt. Uppe på huvudet kan det bli en fläck som är helt utan hår. Den fläcken blir större med tiden.Du kan tappa hår efter en förlossning. Det är vanligt att tappa extra mycket hår några månader efter en förlossning. Det beror på de olika hormonförändringarna i kroppen. Håret brukar växa tillbaka efter ungefär ett halvår. Sjukdomar kan orsaka håravfallDet är också vanligt att tappa extra mycket hår efter en svår infektion, som till exempel influensa. Ofta växer håret ut igen efter ungefär ett halvår. Det finns vissa sjukdomar som kan orsaka håravfall. Det är till exempel diabetes, sköldkörtelsjukdomar och järnbrist. Ofta minskar håravfallet om behandlingen av sjukdomen fungerar bra. Även efter en period av stark stress kan hår falla av.

Ökat håravfall kan också bero på vissa läkemedel. Här är några exempel:  p-piller, antidepressiva läkemedel, blodförtunnande läkemedel. Håret påverkas också av vad du äter och om du får i dig tillräckligt av olika näringsämnen. Håravfall kan också orsakas av olika typer av ätstörningar. Vissa behandlingar mot cancer kan göra att du tillfälligt tappar hår. Det finns en del hudsjukdomar som kan orsaka håravfall, till exempel svampsjukdomar i hårbotten. Då faller håret ofta av i vissa områden på huvudet. Håret brukar växa ut igen. Alopecia areata är en sjukdom som kan orsaka fläckvis håravfall. Fläckarna blir helt kala och finns oftast uppe på huvudet, i skägget eller på underbenen. Hos många växer håret ut igenom inom ett par år. Hos en del kommer håret inte tillbaka.

PRP BEHANDLING

PRP-behandling, även kallad vampyrbehandling är en naturlig och enkel behandling mot håravfall och tunnhårighet. Behandlingen innebär att plasma med tillväxtfaktorer ur ditt egna blod injiceras i hårbotten.

 • Behandlingen är 100 % naturlig och riskfri då endast kroppsegna ämnen används. PRP står för ”Platelet Rich Plasma” där Platelet är engelska och betyder blodplättar (trombocyter).

När huden, där hårsäckarna finns, injiceras med PRP startar en mängd positiva reaktioner i huden med flera konkreta effekter. De koncentrerade tillväxtfaktorerna som finns i plasman skickar kemiska signaler till stamcellerna som finns runt varje hårstrå att produktionen av hårceller ska öka. Fler antal hårceller betyder fler byggstenar till hårstråna. De byggs upp och blir tjockare samtidigt som de får ork att växa sig längre. Även passiva och vilande hårsäckar aktiveras åter, varpå nya hårstrån växer ut.

 • PRP skapar även nybildning av fler små blodkärl i anknytning till området som bidrar med ytterligare näring.

Behandlingen med PRP innebär att koncentrerade tillväxtfaktorer utvinns och injiceras direkt i områden i behov av läkning och stimulans.

 • PRP har länge tillämpats inom kirurgi och idrottsmedicin men har på senare år även börjat användas i estetiska syften – till att förbättra hår och hud.

SÅ HÄR GÅR EN PRP-BEHANDLING TILL

Behandlingen genomförs genom att man tar en viss mängd blod från patienten, som vid ett vanligt blodprov. Därefter separeras plasman och blodplättarna från blodet genom sk centrifugering och placeras sedan i sterilt rör med en stabiliseringsfaktor där de aktiveras. Denna plasma med blodplättar innehåller olika tillväxtfaktorer som ökar läkningsprocessen av skadad / åldrad hud. Slutligen injiceras plasman med blodplättarna i de områden man vill behandla.

Processen är poliklinisk och återhämtningen sker snabbt och utan problem och de flesta klarar av att återvända till jobbet direkt efteråt. Lite rodnad i huden kan synas i några timmar efter en behandling men biverkningarna är inte mer än så.

håravfall 1.jpg

2- DR.CYJ HÅRFILLER - VÅR NYA HÅRFILLER ÄR DEN FÖRSTA AV SITT SLAG

En fantastisk behandling med resultat som ör över förväntan.

Denna nya hårfiller som har en unik peptidbaserad teknologi stimulerar hårväxten upp till 26 procent oavsett bakomliggande orsak till håravfall. Peptidblandningen stimulerar stamcellerna vid hårsäckarna genom att uttrycka tillväxtfaktorer HGF och VEGF så att håret börjar växa igen. Produkten är framställd genom en innovativ teknologi som består av flera unika peptider och hyaluronsyra som finns i ”vanlig” filler som också stimulerar tillväxt och cellförnyelse.

 

Med Dr.CYj Hairfiller  kan man bromsa håravfall samt öka antal hårstrån från16 upp till 26 procent och densiteten (tätheten bland hårstråna) ökas upp till 36 procent samt hårstråets tjocklek upp till 33 procent. Peptidblandningen stimulerar stamcellerna vid hårsäckar genom att uttrycka tillväxtfaktorer HGF och VEGF så att håret börjar växa igen.

 

SÅ HÄR GÅR HAIRFILLER TILL

Vi analyserar hårbotten, bedömer grad av håravfall och injicerar därefter adekvat mängd hairfiller med en tunn nål. Du kan återgå till ditt normala arbete och vardag direkt efter ingreppet och kan träna dagen efter. Du kan känna lätt ömhet i samband med behandlingen och något dygn efter, men behandlingen är mycket tolererbar och utan nämnvärt obehag. 

 

 • När behöver du en kurbehandling av Dr.CYJ hårfiller?

Tunnhårighet på hjässan eller längs hårlinjen behandlas med en standardbehandling. Vid behandling av hela skallen/skallighet behövs oftast dubbla mängden. En kur består av 4-7 behandlingar. Du kommer på behandling varannan vecka i totalt 8 veckor. De flesta noterar en visuell skillnad på hårkvaliteten efter denna kur och som underhåll kan man därefter behandla med glesare behandlingsintervall.

3-CARBOXY THERAPY

Carboxy vid håravfall kan kombineras med andra behandlingsformer såsom hairfiller eller PRP. Eftersom Carboxy Therapy ökar blodcirkulationen där den injiceras bildas nya små kärl och ökad cirkulationen och hårväxten i området.

Carboxy therapy är en form av koldioxid-behandling som används för att motverka hudbristningar, celluliter och ärr med imponerande resultat. Studier har visat att Carboxy therapy förbättrar hudens elasticitet, förbättrar cirkulationen, stimulerar reparation av kollagen, minskar uppkomsten av fina linjer och rynkor, samt ökar fettförbränningen.​

ATT TÄNKA PÅ INFÖR BEHANDLINGEN

 • Att behandlingen utförs av legitimerad läkare eller sjuksköterska.

 • Att du ska vara full frisk vid behandlingstillfället.

 • Konsultation krävs minst 48 timmar innan behandlingen.

 • Du får inte ha några sår på de områden som ska behandlas.

 • Att få en behandlings- och budgetplan av din behandlare.

 • Undvik rökning och intag av alkohol samt droger en vecka innan behandlingen (gäller PRP behandling).

ATT TÄNKA PÅ EFTER HÅRAVFALLBEHANDLINGEN

 • Efter behandlingen är det normalt med lätt ömhet, lätt svullnad.

 • Du kan återgå till träning dagen efter behandling, 

 • Du ska undvika bad och bastu i 48 timmar efter behandlingen.

IMG_7534.jpeg
IMG_7478.JPG
IMG_7539.jpeg

VANLIGA FRÅGOR

 • Kan vem som helst få behandling?

Nej, inte gravida, ammande eller personer under18 år.

  

 • När ska du börja med en behandling hos oss?

När du har varit hos din husläkare och är fullt frisk och det inte finns några medicinska orsaker till ditt håravfall. Hos Mandy Medical får du behandling när det inte finns medicinska underlag för håravfallet.

 

 • Hur lång tid tar behandlingen?

Behandlingen kan ta 15-45 minuter beroende på val av behandling.

 • Hur många behandlingar behövs det?

Olika kurer behövs för de olika behandlingsalternativen. Väljer du PRP behövs oftast 3 behandlingar där du genomgår en behandling i månaden därefter några underhållsbehandlingar de närmaste åren. Väljer du Hairfiller behöver du 4-7 behandlingar där du gör en behandling varannan vecka och underhållsbehandlingar kan behövas. Väljer du Carboxy Therapy behöver du 4-10 behandlingar där du gör en behandling i veckan. Underhållsbehandlingar kan vara aktuella.

Det finns ingen gräns för antalet behandlingar som kan genomföras. Ansvarig behandlare kommer att utforma en behandlingsplan tillsammans med dig för att uppnå optimalt resultat. 

 • Hur snabbt och vilka resultat kan man förvänta sig?

På konsultationen får du information om förväntat resultat utifrån vilka behandlingsalternativ du använder dig av. 

 • Hur länge håller behandlingen?

Behandlingsresultatet varierar och är individuellt. Genom att kontinuerligt upprepa behandlingen man kan upprätthålla resultatet.

 • Vilka biverkningar kan det förväntas av behandlingen?

Minimal svullnad och rodnad under några timmar efter behandlingen och ev huvudvärk.

 

Dina behandlingar journalförs och dokumenteras i HANO-journalsystem. 

bottom of page