KEMISK PEELING

KEMISK PEELING med aha-syror och TCA för hudbehandling, hudförbättring, hudföryngring, acne och pigmenteringar

Kemisk peeling är ett samlingsnamn för olika behandlingar där aktiva ämnen läggs på huden för hudföryngring och hudförbättring. Utvecklingen har gått framåt inom kemisk peeling och man har idag vetenskapliga kunskaper om vilka ämnen som bör användas och deras effekter. Många kemiska peelingar är aha-behandlingar, där en eller flera aha-syror ingår i den kemiska peelen. Starkare kemiska peelingar innehåller ofta TCA, triklorättiksyra. Milda kemiska peeler används för allmän uppfräschning av huden, djuprening, för att få glans och lyster, minska porer och fina linjer och vid mild acne.

Lite starkare peeler passar för mer åldrad eller rynkig hud. Vi har också olika peeler för att behandla pigmenteringar och för oljig eller inflammerad acne. De starkaste peelerna har en klart föryngrande och utslätande effekt och kan också minska ärr och acneärr.

Våra peeler från filorga och Aellas.

Hos Mandy Medical har vi en bred kunskap och kompetens inom kemisk peeling. Vi börjar vanligen med en konsultation där vi diskuterar vilken typ av kemisk peeling som lämpar sig bäst för just dig, och även vilken typ av medicinsk hudvård man bör kombinera med.

Frågor och svar om kemisk peeling:

Hur ser jag ut efter en kemisk peeling, när kan jag gå till arbetet?

Efter de allra flesta kemiska peelingar som vi utför på Mandy Medial så kan du gå direkt tillbaka till arbetet med endast en lätt hudrodnad som går att pudra över. Undantag är de allra starkaste peelerna där man kan vara mer röd första dagen och där man dag 3-7 kan ha en fjällning i huden som gör att man behöver smörja in sig och sminka över. Vår erfarenhet är dock att man kan gå till arbetet även då.

Varför hjälper kemisk peeling mot acne?

Acne beror på en överproduktion av talg, och talgen ligger ofta instängd i talgkörteln på grund av en liten propp av keratin som stänger till öppningen. Peelen löser upp den proppen och instängt talg på djupet kan tömmas ut istället för att omvandlas till finnar och utslag.

Jag har fått bruna fläckar i ansiktet när jag var gravid. Hur skall jag behandla det?

Melasma och andra hormonella pigmentfläckar bör behandlas med kemisk peeling, eftersom IPL och laser kan förvärra melasma istället. Vid peelbehandlingen gör man huden mottaglig genom aha-syror och använder pigmentreglerande ämnen som phyticsyra och kojicsyra för att både bleka ner pigmentfläckarna och för att stabilisera pigmentbildningen i pigmentcellerna så att man förebygger framtida pigmentfläckar.

Varför skall man kombinera kemisk peeling med medicinsk hudvård?

Efter en kemisk peeling har man öppnat upp huden så att den är mer mottaglig för vitaminer och antioxidanter som finns i den medicinska hudvården; man har helt enkelt chans att få ännu bättre effekt. Dessutom förbereder man huden inför nästa kemiska peel så att den i sin tur blir maximalt effektiv.